X
Annons
X

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Louis Vuitton gillar att överraska och Annie Leibovitz, Francis Ford Coppola och Mikhail Gorbachev har alla agerat modeller i modehusets kampanjer. Även den här våren har modehuset hoppat över de traditionella modellerna och fokuserar istället på tillverkningsprocessen, det stora problemet är bara att flera av de moment som utförs på bilderna i verkligheten görs med hjälp av en maskin och inte alls för hand. I Storbritannien har flera bilder dragits in och visst är reklamen vilseledande, men om den sätts i relation till den allt annat än normala kroppsretuscheringen som vi ser i de flesta andra kampanjer känns det påhittade handarbetet plötsligt inte speciellt allvarligt. Vad är värst, en påhittad kropp eller ett påhittat handarbete? Jag skulle gärna slippa båda, men tror att påhittade kroppar gör mer skada.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här