Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Modedemokrati. Modeveckan i New York kommer att bjuda på en visning för allmänheten där plaggen handplockas av Anna Wintour som kommer att välja och vraka bland kläderna som visas under veckan. Både Milano och Stockholm har haft visningar för allmänheten, men begreppet ”Best of” är nytt och kanske behöver vi moderedaktörer nu bara se en enda visning.

Burkabestraffning. Belgien skjuter upp parlamentsomröstningen om ett förbud mot slöjor som täcker ansiktet.

Ekodag. Medvetna modeslavar i USA firade det ekologiska modet på Earth Day som gick av stapeln igår samtidigt som jag satt i Stockholm och trånade efter handgjorda skoskapelser från Osborn/Shoes.

Lederhosen. The Wall Street Journal spår en comeback för den bayerska byxan, medan New York Times upphöjer hängselbyxan.

Pradaskandal. Allt fler anställda ansluter sig till butikschefen Rita Bovrisse som anklagar Prada Japans VD för att ha beordrat henne att avskeda fula, feta och gamla. Debatten om snygga butiksbiträden är bättre säljare engagerar även oss här i Sverige och var bloggens mest kommenterade den här veckan.

Miljövänliga skor från Osborn/Shoes


Lederhosen på frammarchBehöver Pradas butikspersonal se ut som modeller?

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här