Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

För drygt en månad sedan anklagades modehuset Prada för att göra sig av med mindre attraktiva butiksbiträden i Japan då butikschefen Rita Bovrisse stämde Prada Japan och pratade ut i The Japan Times. Enligt Rita Bovrisse ska hon tillsammans med Prada Japans VD, Davide Sesia, ha rest runt i Japans fyrtio butiker för att inventera personalens utseende och Rita Bovrisse ska ha blivit beordrad att göra sig av med de ”fula”, ”feta”, ”gamla” samt de som saknat ”Pradalooken”. Förutom att vara skönhetspolis har Rita Bovrisse dessutom blivit ombedd att själv ändra frisyr och gå ned i vikt.

Idag stärks misstankarna mot Pradas skönhetsdiskriminering då ytterligare två butiksanställda skickat in stämningsansökningar. Skönhetsdiskriminering är inte ovanligt i modebranschen, men är vanligtvis mindre kalkylerad. Baserat på Rita Bovrisse uppgifter låter det som om Prada Japans VD nyligen läst Survival of the Prettiest som styrker den vedertagna uppfattningen om att snygga människor är bättre säljare. Visst skulle den rationella åtgärden kanske ha kunnat bidra till att några extra scarfs sålts varje månad, men nu framstår istället Prada som ett oerhört osympatiskt företag. Det spelar ingen roll hur snygga butiksbiträderna är, jag känner avsmak snarare än köplust.

I höstas när vårkollektionerna visades i Milano anklagades Miuccia Prada för att ha tagit fram en gubbsjuk klädkollektion och nu anklagas hon för att ha anställt gubbsjuka chefer.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här