Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I går skrev jag om hur modeller som avviker från den supersmala och supervita normen används tillfälligt för att provocera. Jag glömde att skriva om åldersfascismen och läste precis att designern Michael Kors bestämt sig för att införa en 16-årsgräns för de modeller han använder. 18-årsgräns hade varit mer effektivt, men att slopa modeller under 16 år är i alla fall en början. Modelldebatten är hur som helst äntligen igång. I förrgår var Michael Kors och Anna Wintour med i en paneldiskussion om modeller och ätstörningar på Harvard Business School. Läs mer om det här.

Här är några av mina modellfavoriter som avviker från det rådande modellidealet.

Crystal Renn är egentligen för tjock

Kvinnan som är modell för Old ladies rebellion är egentligen för gammal

Charlotte Gainsbourg är egentligen för gammal

Helena Christensen är egentligen för gammal

Liu Wen har inte ett klassiskt västerländskt utseende

Jamie Bochert är egentligen inte tillräckligt vacker

Bett Ditto har blivit modebranschens maskot, men är egentligen för tjock

Joan Smalls är egentligen för mörk

Mångfald förskönar och jag hoppas på att få se fler avvikande modeller framöver. Jag hoppas också att modehusen börjar anlita dem oftare så att vi slipper reagera när vi ser skönheter som inte är superunga, supersmala och supervita.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här