Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I förra veckan anklagade modellen Rie Rasmussen fotografen Terry Richardson för att manipulera unga modeller till att ställa upp på nakenbilder och nu träder den ena modellen efter den andra fram och berättar liknande historier. Terry Richardson har gjort reklamkampanjer för bland annat Miu Miu, Gucci och Sisley samt åtskilliga modefotograferingar. Sex som provokation är stilen och många kommer säkert ihåg Sisleykampanjen ”Farming” där en modell sprutar komjölk i ansiktet, om inte klicka här. Terry Richardson har än så länge inte bemött anklagelserna, men om han väljer att prata ut kommer han med stor sannolikhet att använda sex som vapen ännu en gång och få både journalister och modeller att framstå som pryda. Det är svårt att komma åt en man som näst intill tagit patent på porriga modebilder och som lyckats få modebranschen att legitimera både hans gubbsjuka bilder och livsstil.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här