Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Style.com har börjat med en ny serie där makthavare i modebranschen intervjuas om framtiden. Artiklarna är väldigt inspirerande och handlar inte om marknadsföring utan om ärlighet. Hedi Slimanes tankar om branschens framtid finns att läsa här, men här är några av godbitarna.

Om modevisningar:

The problem is also the number of brands that insist, for vanity or desperation and beyond common sense, to squeeze into the endless fashion weeks of the world for the wrong reasons. Some of them would benefit from different methods to present their collections.

Om att designers skapar allt fler kollektioner varje år:

Designers end up needing a full-blast studio for this sort of thing, which is totally absurd. I also don’t understand what the hell people do with all those clothes. Less would be better, and shorter collections. Again, e-commerce might change this costly and overwhelming fashion avalanche.

Om designers som lämnar sina modehus:

But there is something ironic, an absurd ending, a justice after all. What became of Helmut Lang or Martin Margiela without them? The irrelevance of buying young brands, [that are] ten to 20 years [old], without their original designers is quite striking. I always assumed, after all, it was about authenticity. Buying those houses ends up a conceptual and costly gift with nothing left inside but a few recipes.

Om att samarbeta med en kedja:

I have obviously had a few discussions, like any of us, but I don’t really like the “capsule” collection trick, which I won’t do. There is something terribly cheap about it. This validation is somehow dodgy, since fast fashion, with few exceptions, is quietly ripping off all it can, including brands that are too small to defend themselves.

Mer framtid blir det på style.com framöver, men för alla er som planerar att resa till New York inom en snar framtid rekommenderar jag ett besök på Guggenheim där Tino Sehgals utställning är en enda lång promenad som förgylls av främlingar som kommer fram för att diskutera fenomenet utveckling. Inte så mycket mode, men främlingarna är kunniga och säkert villiga att även prata om modets framtid.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här