Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Fartblind. Från WGSN till NYT, alla twittrar och modejournalistiken den här veckan har tyvärr handlat alldeles för mycket om vem som fortast kan sammanfatta en kollektion med en mening.

Överlevnad. Modehuset Alexander McQueen kommer att finnas kvar, men Gucci som är ägare går inte ut med vem som kommer att ta över som designer.

Legendfaktor. Försäljningen i Alexander McQueens butiker har ökat med 1400 procent, inte konstigt att Naomi Campbell stod som en gam i New Yorkbutiken redan på dödsdagen.


Gott och blandat. Modeveckan i New York erbjöd mest av allt kollektioner utan riktning, men Philip Lim var den som gjorde det bäst.

Sammet. Alexander Wang, Zac Posen och Erin Fetherston favoriserade det mjuka materialet.

Björnsnack. Lorenzo Martone berättar hur han förändrade Marc Jacobs liv här, men passar även på att berätta att de kallar varandra ”papabear” och ”babybear”.

Pälshets. PETAs aktioner skrämmer inte längre designers som Michael Kors, Thakoon, Jason Wu, Chris Benz och Marc Jacobs. Thom Browne visade till och med en kollektion som bör klassas som pälshumor.

Mångfaldsmodeller. Marc Jacobs lät sin stylist agera catwalkmodell, medan modehuset Calvin Klein anlitade skönheter över 40.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här