Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

För fyra år sedan bodde systrarna Kate och Laura Mulleavy hemma hos sina föräldrar i Pasadena. Laura jobbade som servitris i Los Angeles, men eftersom hon saknade körkort kom Kate alltid och hämta upp henne efter jobbet. Så starka var syskonbanden och någonstans där på motorvägarna lades grunden till modehuset Rodarte. När jag första gången träffade den fascinerande duon i Pasadena hade de inte haft någon modevisning eller klätt några kändisar på röda mattan, men de visste exakt vad de ville med sin design. Systrarna är excentriska och trots att de bara är runt 30 påminner de om damerna i Grey Gardens. De bryr sig helt enkelt inte speciellt mycket om vad andra tycker.

Rodarte är det bästa som hänt amerikanskt mode under 2000-talets senare hälft, men de senaste säsongerna har Kate och Laura läst för mycket manga och kollektionerna känts för futuristiska och hårda för verkligheten. Kreationerna har alltid varit konst och visningarna alltid framkallat en skräckfilmsliknande förtjusning, men kläderna har också varit aningen distanserande för oss åskådare som försökt få grepp om systrarnas kreativa hjärnor. Efter att ha sett dagens visning så känns det som om systrarna har gått in i en helt ny fas. Höstkollektionen är romantisk och lantlig och Mexiko har fungerat som inspiration. Spöken finns fortfarande på catwalken, men det är just det sköna sköra som känns så befriande efter allt det hårda.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här