Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Somewhere in the air between Disco and Punk lives a woman boiling with youthful revolt but distinguished by unexpectedly classic style…

Efter att ha läste igenom beskrivningen av Phillip Lims höstkollektion var jag skeptisk. Just referenser som disco, grunge och punk känns uttjatade och när en designer blandar alla standardreferenser blir kollektionen ofta intetsägande. Balans mellan kreativitet och kommersialism är något som modebranschen alltid haft problem med, men på grund av den krisande ekonomin är branschen ur ballans och hela veckan har jag sett just den här typen av otydliga blandningar. Det är som om kollektionerna ska innehålla något för alla snarare än berätta något. Marc Jacobs visning i måndags var just ett typexempel på när en kollektion är fin, men inte säger speciellt mycket vilket bara får mig att sakna Alexander McQueen ännu mer.

Trots min negativa inställning till Phillip Lims beskrivning så visade det sig att kollektionen är den bästa blandkollektionen jag sett så här långt i New York. Asymmetrisk tunn tunika över korta volangprydda mamelucker, giraffmönstrad byxdress i ull och pälsdekorerad flygarjacka över denimklänning. Tyvärr erbjuder inte min kamera bättre bilder än så här, men jag kommer att länka till style.com så fort de lagt upp sin recension av visningen.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här