Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Modeveckan är i full gång här i New York. I helgen visade bland annat Alexander Wang, Diane von Furstenberg och Thakoon Panichgul upp sina höstkollektioner, men på grund av Alexander McQueens tragiska bortgång och den krisande ekonomin känns hela visningsveckan ganska betydelselös just nu. Visningsmodellen där designers presenterar en höst- och en vårkollektion har dessutom förstörts de senaste åren då allt fler modehus släpper mellankollektioner, specialkollektioner och kedjekollektioner. När jag intervjuade Lacostes Christophe Lemaire pratade han om pressen från ägarna och det ohälsosamt höga tempot. Modehusen måste självklart fortsätta att sälja kläder, men Christophe Lemaire menar att vi är på väg in i en era där trender blir allt mindre viktiga och kläder börjar ses som hållbara investeringar.

Glädje är ett av nyckelordet för Lacostes höstkollektion. Kanske är det just dags att vara glad och slopa pressen att veta exakt vad som är rätt för stunden.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här