Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

För alla oss som tillbringar några timmar varje dag framför datorn har det varit omöjligt att undgå mingelbilderna från Golden Globe. Vi noterade att Sandra Bullock visade benen i en transparent blåsa från Bottega Veneta och att January Jones markerade att hon är en lika sval stilikon i verkligheten som i Mad Men iklädd Lanvin. Modet på röda mattan är lika viktigt som det är påtagligt och när jag intervjuade Marc Jacobs om fenomenet i samband med förra vårens METgala så beskrev han det som en modern form av underhållning.

Enligt en studie gjord av Cotton Incorporated fortsätter kändisarna att inspirera både när de är uppklädda och civilklädda. 12 procent av de tillfrågade kvinnorna tittar på kändisarnas klädval när de bestämmer vad de ska ha på sig, men det är framförallt kvinnor under 25 år som inspireras då kändisarnas inflytande avtar med klädkonsumentens ålder.

Trender från Golden Globegalan

Sobert i svart

January Jones i Lanvin, Julianne Moore i Balenciaga och Penelope Cruz i Armani Preve var bara några i raden av alla sorgeklädda stjärnor


Axelbandslöst

Kate Hudson i Marchesa, Emily Blunt i Dolce and Gabbana samt en kusligt nedbantad Christina Agueliera i Versace


Benvisande kreationer

Spirorna syns i rejält slitsade kreationer som Nicole Kidmans Nina Ricciblåsa

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här