Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Den dagen Michelle Obama blev USA:s första dam valde hon att bära en dräkt av Isabel Toledo och sen en vit kreation av Jason Wu. Valen var oväntade, men Michelle Obama är en ovanlig första fru som favoriserar amerikanskt mode och gillar modebranschens nykomlingar. Hennes inflytande som modeikon ökade i samband med det omtalade Vogueomslaget som markerade att en mörkhyad tvåbarnsmamma också kan ha imponerande armmuskler, vara sexig och bli en stilförebild. Under 2009 utsåg den amerikanska modebranschen Michelle Obama till sin inofficiella beskyddare och hon blev någon att vända sig till angående problem som kopiering. Vi har än så länge bara sett början på vad Michelle Obama kan göra och jag hoppas att hon kommer att fortsätta använda sin makt till att förbättra villkoren för unga designers.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här