Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Dödskallar, trasiga jeanshorts och t-shirtar med bandtryck var partytjejernas outfit 2009. Få kände till grupperna som prydde tröjan och en kompis som jobbar som designer på ett stort svenskt företag berättade irriterat hur hennes lyxgothklädda kollegor bytte radiokanal så fort något rockigt spelades. De ville hellre lyssna på Black Eyed Peas och markerade att trenden handlade väldigt lite om musik. För många år sedan var JC rockarna den stora snackisen, men årets upplaga av rocktrenden har krävt lyx som nitförsedda stövletter signerade Christian Louboutin. Årets lyxrockare avgudade även modellen Erin Wasson och älskade J Dauphins läderleggings.

Hösten 2008 gjorde jag och fotografen Jakob Axelman en lyxgothfotografering i New York, kolla gärna in bilderna här och kom ihåg stilen som dominerade modebloggarna 2009.

Erin Wasson

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här