Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Julen är nästan här och det finns inget som passar bättre att skriva om än mysmode. Under 2000-talet har både plyschdressen och leggingshysterin avhandlats, men årets mesta mysplagg är utan tvekan snuggien. Den bärbara filten med hål för armarna blev ett oväntat inslag i den amerikanska populärkulturen i år. Under modeveckan i New York fick filtkreationen en egen modevisning och plagget blev snabbt något som bars både på profilbilder på Facebook och i direktsänd TV. När New York Times modeavdelning skulle uppmärksamma fenomenet nöjde de sig inte med att skriva om den bärbara filten utan lät en av sina journalister wallraffa på coola barer iklädd en snuggie.

Spikmattan må vara årets julklapp i Sverige, men jag föredrar helt klart den kramgoa snuggien som jag skulle gissa är årets julklapp i USA. Inte speciellt moderiktig, men definitivt värmande.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här