Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Skådespelerskan Brittany Murphys tragiska bortgång har fått modeintresserade runt om i världen att skriva hyllningstexter till hennes rollkaraktär Tai i filmen Clueless. Filmen, som hade premiär i mitten av 90-talet, illustrerar sammankopplingen mellan stil och popularitet då Tai ändrar både hårfärg och stil på inrådan av innetjejen Cher. Upplägget är klassiskt och vi har sett det i en rad filmer, men Tais naiva charm lämnade få oberörda och är en av anledningarna till att vi idag är många som minns Clueless.

I början av 2000-talet gick ”gör om mig” fenomenet från att vara fiktivt till att bli dokumentärt och TV-serier som Queer Eye med Carson Kressley började göra om stillösa (och underförstått misslyckade personer) på löpande band. Förvandlingar är underhållande och vi går alla och drömmer om drastiska förändringar som ska få omgivningen att reagera. Idag har dock de flesta slutat dagdrömma om att skolans populäraste tjej ska dela med sig av sina stilråd eftersom dagens version av skolans populäraste tjej inte har tid då hon har fullt upp med att lägga upp bilder på sig själv på sin modeblogg.

R.I.P Brittany

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här