Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Två filmer om Coco Chanel, en dokumentär om skoningslösa Anna Wintour och Sacha Baron Cohen i rollen som den irriterande modereportern Bruno. 2009 har bjudit på ovanligt många filmer om mode och kommer att gå till historien som året då redaktörer, stylister och designers gick från att vara svårflirtade till att själva ta kontakt med filmskapare för att få synas.

Årets stora filmöverraskning bjuder dock Tom Ford på med sin filmdebut A single man. Modeskaparen Tom Ford som snackat om att göra en film sedan 2004 har känts som ett skämt, inte minst för att han har ett av branschens största egon och började nämna Hollywood i intervjuer innan hans assistenter ens hunnit packa ned hans kalvskinnsloafers från Guccikontoret. För alla oss som tvekade är det bara att säga grattis, A single man har blivit hyllad av kritikerkåren och kommer med största sannolikhet att bli Oscarsnominerad.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här