Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Jag läste precis på Daily Telgraph om en studie som visar att kvinnor ibland hyser starkare känslor för skor än män. Visst har vi levt i ett skofixerat årtionde där kvinnor som Carrie Bradshaw slösat bort alla sina besparingar på skor, men att kvinnor skulle älska sina skor mer än sina män känns som något en shoppingfeminist eller skotillverkare skulle kunna hitta på. Studien bygger dock på ett bra statistiskt underlag och 1000 kvinnor har intervjuats om sina känslor för skor, men jämförelsen mellan skor och män känns aningen sökt. Enligt studien kommer 92 procent av alla tillfrågade kvinnor ihåg sitt första skoinköp, medan betydligt färre minns sin första kyss. 96 procent av de tillfrågade kvinnorna ångrar att de slängt ett par skor, medan endast 15 procent ångrat att de dumpat en kille. 2009 har varit ett år fyllt av uppmärksamhetstörstande skor, men jag tror att dagens moderna kvinnor har plats för både skor och män i sina hjärtan.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här