Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Det är dags att titta tillbaka på modeåret som gått och vad som fått oss att höja på ögonbrynen. Årets mest provokativa modedetalj är utan tvekan de lårhöga stövlarna som blev rumsrena efter att Miuccia Prada, Stella McCartney och Marc Jacobs höjt skodonets modegrad. Stövlarna som vi framförallt sammankopplar med porrindustrin, inte minst efter Julia Roberts stapplade fram i plaststövlar i Pretty Woman, syntes plötsligt på var och varannan tjej. En av anledningarna till att de lårhöga stövlarna blev en modehit under 2009 var att de var ett av få plagg som kunde rättfärdiga shopping. De flesta garderob är fullproppade med kläder, men få ägde ett par lårhöga stövlar före 2009.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här