Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I september skrev jag om modevärlden på film och om hur allt fler långfilmsregissörer och dokumentärfilmare ägnar sig åt att skildra elaka modedjävlar och nervösa praktikanter. Tyvärr har det ibland känts som om jag har sett samma film om och om igen, men en som utmärkt sig är Matt Tyrnauers Valentino the last emperor som handlar mer om kärlek än kläder. Valentinos och Giancarlos kärlekshistoria lämnar få oberörda och kärleken har med stor sannolikhet hjälpt filmen som nu tillhör de femton dokumentärbidragen som kommer att bedömas av Oscarsjuryn. Även om det inte skulle gå vägen för Valentino the last emperor så har modefilmsgenren fått ett genombrott.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här