Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Veckans ögonbrynshöjningar kommer tyvärr senare än vanligt eftersom jag tillbringat de senaste dagarna på ett bröllop i Vermont. Det var dock en modehändelse i sig eftersom hälften av gästerna var Conde Nast anställda och de skvallrade så mycket att mina ögonbryn var höjda mest hela tiden.

Transvestitmode. Branschbibeln WWD rapporterar att män i kvinnokläder börjar bli en vanlig syn i reklamkampanjer.

Shoppingkväll. Den krisande modebranschen försöker förvandla modeveckorna i New York och London till shoppingveckor med kvällsöppna butiker, men publiken ser redan ut att svika.

Hårarbete. En man i New Jersey döms för att ha importerat tonåringar från Ghana och tvingat dem att fläta hår fjorton timmar om dagen på sin salong.

Grunge 2.0. Både italienska Vogue och W romantiserar hemlöshet och jag förutspår att det snart är dags för en ny grungedebatt med huvudfråga om det är okej att sno stilen från en bag lady.

Sagor. Snart är det premiär för åtskilliga sagofilmer, däribland Tim Burtons filmatisering av Alice i underlandet, och det är högst troligt att fler designers än Erin Fetherston kommer att inspireras av sagovärlden.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här