Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Sydney Morning Herald publicerade nyligen en artikel om modellerna Victoria Keon-Cohen och Dunja Knezevic som startat en organisation som representerar just modeller. Det är ingen hemlighet att arbetande skönheter är utsatta och duon berättar i artikeln att de fått rycka in när kollegor tvingats hoppa trampolin i högklackat samt lämnats med blödande hårfäste efter att ha fått utstå en brutal behandling av en hårdhänt hårstylist. Det nystartade modellfacket försöker dessutom bevaka modellernas intresse i konflikter med agenturerna, vilket är allt annat än lätt, samt ta strider mot sexistiska fotografer som går även gränsen.

Kolla också in dokumentären Picture me, även den gjord av en modell och därmed från en modells perspektiv.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här