Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

”Idag har de sparkat våra sekreterare” sa min kompis på Condé Nast när jag mötte henne för en fika i den legendariska mediaskrapan vid Time Square. Sekreterarna hör precis som privatchaufförerna inte hemma i sparpaketet berättade min vän samtidigt som hon lät förlaget bjuda oss på färskpressad juice och omsorgsfullt dekorerade cup cakes i den överdådiga matsalen (än så länge en förmån som inte rationaliserats bort). Den obegripliga lyxen som bland annat innefattat att redaktörer skickat hem tvätt med fedex från modeveckorna håller på att försvinna och för oss svenskar känns det som en ganska rimlig åtgärd under en lågkonjunktur, men för många modemänniskor är det helt absurt och lågkonjunkturen håller därför på att förändra hela magasinkulturen i USA. Läs New York Magazines artikel om Annie Leibovitz överdödiga fotograferingar för Vanity Fair och om varför hon nu håller på att gå i konkurs och bli tacksam över att Sverige är aningen mer jordnära än USA.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här