Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Michael Jacksons plötsliga bortgång dominerar alla TV-kanalerna här i USA och glittriga Jackson 5 framträdanden från 70-talet blandas med mjukt ljussatta musikvideor från 90-talet. De sorgliga skandalerna diskuteras, men programledarna och experterna påpekar gång på gång att stjärnan kommer att bli ihågkommen för sin musik och inget annat. Men Michael var även en modeikon och precis som alla andra excentriska stjärnor med en klädstil som pendlar mellan förskräcklig och fantastisk var han en ständig inspirationskälla för många modeskapare.

Michael Jackson var på väg tillbaka. Det var som om alla skandaler bleknat och som om dansstegen plötsligt satt där efter månader i rullstol. Världen var trött på Wacko Jacko och redo för Michael Jackson igen, något som speglades av modebranschen redan i våras när höstkollektionerna visades. Modehus som Balmain och Givenchy var exempelvis väl medvetna om Michael Jacksons planerade comeback och inkluderade glittriga kavajer i sina kollektioner samtidigt som Beyonce och Rhianna hyllade Jackson genom att klä sig som stjärnan på röda mattan.

Michael Jacksons stil kommer att hyllas rejält, både av modebranschen och privatpersoner, de kommande månaderna. Redan idag räknar jag med att se kristallklädda kvajer, vita Musse Pigghandskar och en och annan hatt, men jag nöjer mig med att bära paljettprydda pjux och hoppas att moonwalken hittar mig. Stilen kan jag nämligen kopiera, men dansstegen blir lite svårare att få till. Vila i frid Michael.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här