Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Ända sedan MTV startade dokusåpan Laguna Beach som sen blev the Hills som sen blev the City har modebranschen haft sina dörrar på vid gavel. Men det är inte bara praktikanternas liv som skildras, Karl Lagerfeld visade nyligen sin ipodfyllda vardag i Lagerfeld Confidential och Valentino berättade om sin livslånga kärlek i Valentino the Last Emperor. De senaste månaderna har även redaktörerna gläntat på dörren och Carine Roitfeld har synts på CNN och Anna Wintour på CBS 60 minutes.

Nu kommer ännu en dokumentär modeserie. The day before, som kommer att visas på Sundance channel i höst, följer olika modeskapare under de avgörande 36 timmarna innan en visning. Än en gång håller sig Karl Lagerfeld framme, men vi får också se Sonia Rykiel, duon bakom Proenza Schouler och Jean Paul Gaultier stressa fram.

Det är bra att världens alla dokumentärfilmare äntligen fått upp ögonen för den filmvänliga modebranschen, men jag tycker tyvärr att resultatet bara är intressant när verkligheten visas. Valentino the last Emperor är en av mina favoriter i genren eftersom den är personlig och för att det är omöjligt att inte bli avundsjuk på Valentinos och Giancarlos kärlekshistoria. En annan favorit är Seamless som också vågar visa branschen alla sidor.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här