Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Council of Fashion Designers of America (CFDA) utser varje år USA:s viktigaste modeskapare under ett event som bäst beskrivs som en Oscarsgala för modevärlden. För några månader sedan berättade jag om årets nominerade och ta gärna en titt här om du glömt bort vilka som har chans att ta hem priserna i de olika kategorierna. Men idag blev jag tipsad om att även vem som helst kan rösta i ytterligare en kategori som går under namnet Popular Vote och att alla som röstar har chans att vinna biljetter till modeveckan i New York. Det här är bara ytterligare ett tecken på hur modebranschen just nu försöker minska gapet mellan redaktörerna på första raden och de svårflirtade modekonsumenterna och jag skulle till och med vilja kalla det en demokratisering av modet även om CFDA-festens deltagare knappast kommer att bry sig om ”the Popular Vote”.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här