Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

I morgon intar Minimarket NK med ett projekt som bäst beskrivs som evighetsmode. Det handlar om en liten upplaga klänningar i mystiskt siden som vävs i Sudbury, England där tillverkningen näst intill varit oförändrad sedan år 1734. Sofie Elvestedt från Minimarket fick förklara.

Vad är evighetssiden?

Vi jobbar i en sidenkvalitet som har sidenets alla beståndsdelar kvar. Vanligtvis tvättar man bort 30% av sidenets vikt, för att få ner priset då siden säljs i gramvikt. I den siden kvaliteten vi har använt finns det sk ”silk gum” kvar, en beståndsdel som kommer från maskens käkar. Detta silk gum är det som binder sidenet samman. Det billigare, vanligare sidenet vi ser i butik (det blanka, slinkiga) börjar brytas ner efter ca 10 år och förstörs sedan helt. Den sidenkvalitet vi arbetar i bryts inte ner. Vår sidenvävare har vävt den här kvaliteten sedan 1734 och tygbitar från den tiden har samma lyster, tjocklek och färg som de tyger som kommer från vävaren idag.

Varför gör ni den här satsningen just nu?

Det är egentligen ingen satsning, utan en befintlig del ur vår SS09 kollektion. Svenska butiker är väldigt prismedvetna och därför är det inga svenska butiker som tagit in sidenkläningarna. De säljs idag i Japan, USA, Frankrike, Italien och England men den här perioden på NK är den enda chansen för svenska kunder att köpa klänningarna.

Kan samtida mode gå i arv från generation till generation?

Skräddat mode kan alltid gå i arv!

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här