Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Tillbringade gårdagen i TV-soffan för att se modehusen spänna sina muskler. Det är nämligen på Oscarsgalan haute couturen visas upp och den oändligt långa mattan påminner därför om en catwalk som befolkas av kortvuxna modeller med för hög medelålder.

Det är ingen hemlighet att galasäsongen är viktig för modebranschen, läs gärna Made for Each Other av Bronwyn Cosgrave för en uttömmande analys av relationen mellan designers och kändisar. Det är heller ingen hemlighet att lågkonjunkturen och hantverkstrenden kommer att öka intresset för konstnärlig couture. Gårdagens mattanmingel som dominerades av säkra kort, förutom Mickey Rourke i Jean Paul Gaultier och Tilda Swinton i Lanvin, förvånade därför.

Årets trender beskrivs bäst med tre ord, axelbandslöst, svart och silver. Penelope Cruz i Balmain och Nicole Kidman i L’Wren Scott lyckades bäst med den axelbandslösa trenden, medan silver skimrade bäst på Anne Hathaway i Armani och Diane Lane visade modevärldens mörka sida på bästa sätt i Dolce & Gabbana.

Röda mattan handlar dock om couturekreationer och Marisa Tomei imponerade i Versace, medan Sarah Jessica Parker visade upp sig i en alldeles för slimmad Barbieklänning från Dior.

Var det modeskaparna eller kändisarna som var fega i år?

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här