Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Modeveckan är långt ifrån över och i dag väntar Calvin Klein, Vera Wang och Julian Louie. Men det är just nu svårt att föreställa sig att någon kommer att överträffa Proenza Schouler.

Duon, och tillika före detta kärleksparet Jack McCullough and Lazaro Hernandez, visade igår en kollektion som mixar lyx, bärbarhet och sexighet. Kollektionen är mest av allt samtida och det är exakt så här kvinnorna i New York vill se ut just nu. Nostalgitrippar i alla ära, men klass kommer att efterfrågas i kristider. Proenza Schouler blev kända för den stora massan när de tog sina karaktäristiska korsettliv till kedjan Target för då två år seda och den prisvärda kollektionen sålde slut på direkten. Korsettinspirationen syns även i höstkollektionen och den här gången dekorerar de en rad slimmade fodral.

Jag har aldrig lyckats närma mig den intressanta duon och intresset har definitivt ökat med hjälp av Douglas Keeves dokumentär Seamless. Se ett kärlekspar som håller på att göra slut samtidigt som de står inför sitt stora genombrott medan jag jobbar vidare på att få en intervju.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här