Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Modeveckan är i full gång här borta i New York och inspirationen till kollektionerna är som vanligt intressant.

Sagoberättelsen The Tinderbox inspirerade Erin Federston att skapa ännu en drömsk kollektion.

”Jag har läst mycket H C Andersen och jobbat mycket med sagoelement som prinsessklänningar samtidigt som jag har utvecklat mina tyger”, berättade hon backstage.

Marc Jacobs återupplivade New Yorks glada partydagar i sin Marc Jacobs kollektion och fortsatte sin nostalgiska 80-talstripp även i Marc by Marc Jacobs, medan Boris Karloff i rollen som Frankensteins monster inspirerade hypade Rodarte som bjöd på en ovanligt bärbar kollektion.

Nykomlingen Abigail Lorick valde däremot en mer samtida inspiration i form av den rådande lågkonjunkturen.

”Det är intressant att se hur kvinnor hanterar den här tiden och jag ville visa både den rådande situationen och en hoppfull framtid. Skördetider kommer”

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här