Annons

Sofia Hedström om mode

Sofia Hedström

Sofia Hedström

Stilväxlaren Marc Jacobs satsar på 80-talsnostalgi. Igår visade han sin höstkollektion inför en nedbantad publik här i New York och den kiltklädda modeskaparen var i förvånande samklang med resten av modemaffian som just nu drömmer sig tillbaka till det glada 80-talet. Skulpterade axlar, tajta kjolar och glansiga partyklänningar. Working Girl möter Sixteen Candles, dock i egensinnig regi av Marc Jacobs som nostaglist berättade om sina forna partydagar för style.com.

Den mytomspunna tidsperioden betyder extra mycket för New York, som var världens mäktigaste stad på 80-talet tack vare Wall Street, en kreativ konstvärld och åtskilliga filmer om livet på Manhattan, och känns därför som en intressant referens just nu. Perioden är dock redan uttjatad som modeinspiration och jag hade hoppats att Marc Jacobs skulle bjuda på fler vilda stilmixar från olika årtionden och därmed en kollektion med lager på lager. Det är trots allt det han gör allra bäst.

Om bloggenMode är så mycket mer än välfyllda shoppingkassar och i bloggen fokuserar jag på vad som händer i modebranschen, kläders effekt på miljön och plagg som ger hjärtklappning. Varje vecka inleds med Medveten måndag och på fredagar sammanfattar jag veckans mest intressanta modehändelser under Veckans ögonsbrynshöjningar.

Modemeriter: Visningsveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och São Paolo, och intervjuat modeskapare som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs. Jag skriver om mode i SvD varannan lördag, men har också varit expertkommentator på Fox TV, skrivit för amerikanska Nylon, ryska Collezioni och den världsledande trendbyrån WGSN samt studerat modejournalistik på Fashion Institute of Technology och modehistoria på Parsons School of Design. Under ett år genomgick jag en årslång shoppingdetox och 2011 kom boken Modemanifestet ut som beskriver upplevelsen. Modemanifestet finns även på norska och engelska och släpptes i USA våren 2013.

Stilsvaghet: Knallröda läppstift, pennkjolar och löparklänningar – har sprungit nio maraton i klänning.

Kontakta Sofia Hedström här