X
Annons
X

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

I väntan på nästa Stockholmsgåta kör vi alltså en ”bonusgåta” som en läsare har levererat. Nu ska ni få lite mer inspiration genom några läsargissningar.

Så här skrev Rebecca Stadener: ”Om du har lust får du gärna använda den här bilden i en tittarfråga. Vid vilken busskur är den här bilden tagen? Och vilket år?”.

Här är bilden:

Foto: Rebecca Stadener

Sverker: ”Är det Götgatan? gröne jägaren till höger och sen skrapan…”.

Stefan R Grazia: ”Dagens vilda gissning är att vi sitter på Hamngatan i spårvagnen på väg till Sergels Torg och skall snart passera Regeringsgatan där jag till vänster ser Gallerianhuset och till höger NK och Hästskopalatset!”.

Pontus Carlsson: ”Visst är det väl Vasagatan?”.

Jörgen Gustavsson: ”De fragment som visar gatan ger mig vibbar av Klarabergsgatan/Klarabergsviadukten västerut i skarven 70/80-tal. Bilden är i alla fall tagen innan SJ:s huvudkontor revs för i Royal Viking Hotel hörrnan Vasagatan/Klarabergsviadukten. Det är SJ-byggnaden som skymtar till höger och jag har inte koll på exakt vilket år den revs. Min fru har givit mig god hjälp eftersom hon besökte SJ:s huvudkontor i huset och kommit fram till att besöket bör ha varit var 1980 eller 1981. 1982 hade de flyttat till nya lokaler på andra sidan bangården. Så 1981 får bli mitt svar på årtalsfrågan. Till vänster ser vi delar av Centralen innan Klaraterminalen byggdes. (I namntävlingen för byggnaden fick förslaget på till Göteborgs Norra för övrigt hederspris – en enkel biljett Stockholm C–Göteborg C).

Jan Öhrström: ”Knepigt värre denna gång… Efter en noggrann bildanalys så gissar jag på: Sturegatan 2, 2004. Årtalet är svårt p.g.a att det är svårt att veta exakt när bilden är tagen. Det enda som jag vet har hänt i det som syns på bilden, är att hotellet Scandic Anglais, efter en totalrenovering nyöppnades 2006. Rimligen är den här bilden tagen något eller några år innan, gissar därför på 2004″.

Caroline Åkerhielm: ”Det ser ut som Hamngatan i Stockholm nedanför NK. Man tittar upp mot Sergels torg”.

Henrik Deushl: Klarabergsgatan kring 1998″.

Bo Nilsson: ”Den bilden var klurig men jag tror det är vid Stureplan/Sturegatan. Buss 291 passerar ju denna hållplats”.

Johan Anderssson: ”Jag chansar här på att busshållplatsen är Hamngatan (Kungsan) och att det är Gallerian som skymtar där. Ser inte ut som i dag så jag gissar på året innan renoveringen, alltså 2003″.

Den här gåtan skiljer sig från de övriga som brukar presenteras här på så vis att det inte blir några fler ledtrådar samt att det inte blir någon uttömmande berättelse om lösningen. Men givetvis kommer jag att delge alla vem som är snabbast med rätt svar! Mejla din gissning till mittstockholm@svd.se. Svaret kommer här i bloggen på fredag.

Ta också gärna en titt på de senaste filmerna här på bloggen. J-O Waldner och Mikael Appelgren spelade ju en match mot två bloggläsare förra veckan. J-O med en jojo och ”Äpplet” med ett äpple… Se hur det gick i denna kortfilm. Du kommer att bli imponerad!

Vi har samlat alla gåtor och filmer på en interaktiv karta. Så varsågod att klicka er runt och besök de olika platserna!

Via denna länk hittar du ett blogginlägg där samtliga gåtor och filmer är samlade.

Mejla gärna till mittstockholm@svd.se om det är någon annan plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen eller om du kanske har en egen historia eller bilder.


 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.