Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Nu är det dags för en ny ledtråd till veckans Stockholmsgåta (se första inlägget här) som leder fram till söndagens andra avsnitt i nya webb-tv-serien. Vi kör som sagt torsdag till söndag dessa fem veckor i stället för måndag-onsdag.

Här får ni nu mer av bilden:


Frågan är alltså vilken plats i Stockholms som denna gamla bild föreställer. Den här platsen ska söndagens film här på bloggen handla om. På ytan närmast kameran finns i dag något som alla stockholmare är bekanta med. Mejla ert svar till mittstockholm@svd.se.

Här är några av gissningarna hittills:

Maria Lindström: ”Bilden som kom i dag ser ut att vara tagen på Gustav Adolfs torg, och gatan upp till vänster i bild är i så fall Malmtorgsgatan. Så fotografen har Slottet bakom ryggen och Operan till höger om sig. Vild chansning, tyckte huset såg bekant ut men det är klart, det är väl lurigare än så. Kul att testa sina kunskaper dock!”.

Rebecca Stadener: ”Det är Sergels torg!”.

Helena Olsson: ”Hej, vild gissning: Diplomat hotell”.

Lena Mellberg: ”Mitt svar är Tegelbacken”.

Helga Sporrong: ”Mycket vacker byggnad på Birger Jarlsgatan längs ner, förbi Riche, gissar jag”.

Robert Almén: ”Tycker mig känna igen Norra Latin i bakgrunden. Kan det vara dagens Norra Bantorget vi ser i förgrunden?”.

Jörgen Britse: ”Byggnaden liknar PUB vid Hötorget”.

Andreas Liljefelt: ”Jag tror att bilden föreställer korsningen Hamngatan/Kungsträdgårdsgatan, hörnet där snabbmatskedjan Max har en lokal i dagsläget”.

Martin Hörnqvist: ”Jag tror att vi tittar på Hedengrens bokhandel”.

Emil Carlsson: ”Blasieholmens torg, skulle tro att det är nummer 10 som vi ser in i porten på”.

Marcus Fridenäs: ”Jag gissar vilt – på Stureplan. Byggnaden känns ej igen, antar att den isf är riven och ersatt. Stureplan är ju välbekant för alla stockholmare!”.

Louise Lindström: ”Norrmalmstorg vid hörnet av Smålandsgatan”.

Ami Christophersson: ”Jag gissar på Brunkebergs Torg”.

Medan ni funderar får ni gärna ta en ny titt på del 1 av 5 i webb-tv-serien där alltså 90-årige Karl-Väinö Tahvanainen berättar om när det klassiska Telefontornet brann 1952. Se filmen här.

Tyck gärna till om filmen eller berätta en egen historia genom att mejla till mittstockholm@svd.se.

Här kan du också läsa en text där du får veta ännu mer om Telefontornet. Bland annat får du veta vad SvD och Aftonbladet skrev om tornet efter invigningen 1877.

Dessutom finns ett quiz där du bland annat får svara på: Vilken svensk film har en scen där jakten sker i Telefontornet?

Har du själv någon plats eller företeelse som du tycker vi ska använda i bloggen? Mejla i så fall gärna in den till mittstockholm@svd.se.

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.