Annons

Mitt Stockholm

Johan Lindberg

Johan Lindberg

Som vi berättade i morse är lösningen på veckans Stockholmsgåta nya skateboardparken i Högdalen som invigs på lördag.

20-årige Oliver Schönqvist från Norrtälje gav er också en utmaning. Han visar i detta tv-klipp upp 3 trick.

Er utmaning: Gissa vad tricken heter!

Nu kommer en ledtråd som kan göra det lite lättare.

Ni får här samtliga ord som finns med i de 3 tricken. Det är bara att sätta ihop dem rätt…

Orden: Backside (2 gånger), 5, smithgrind, to, kickflip, O,  fakie och disaster.

Klicka på bilden och se tricken!

Klicka på bilden och se ett tv-inslag från nya skateboardparken.

Ja, inte så lätt va… Uppdraget till Oliver var att göra två trick som en normalt intresserad skateboardåkare kan gissa rätt på. Och så det sista tricket – som skulle vara lurigare.

Hör av er med gissningar på de 3 tricken! Mejla till mittstockholm@svd.sePå fredag får ni svaren.

Det var förresten härligt att möta så många glädjestrålande skateboardåkare vid Highvalley Skateworld. Det var äkta glädje som jag och fotograf Kjell Svensson mötte.

Anna-Klara Olsson i solskenet i Högdalen. Foto: Johan Lindberg

– Vi har längtat så länge efter detta. Jag kommer vara här så mycket det bara går, säger Anna-Klara Olsson, 31, från Älvsjö.

Aikira Bårdsen (se intervju med honom här) håller med:

– Det här är stort! Det finns inget liknande i Europa när det gäller poolpark. Det kommer vallfärda folk från hela Europa för att åka här, säger 27-åringen från Östermalm.

– Och ditchen (diket) är helt otroligt. Du får åka till Los Angeles för att få uppleva något sådant, säger han.

Här en lite mer översiktlig bild av parken – ”ditchet” till vänster:

Foto: Johan Lindberg

Initiativtagare till parken är Stockholm Sub Surfers. Vice ordföranden Johan Sandström har väntat många år på invigningsögonblicket. Ändå är han inte enbart glad inför lördagen.

– För vår del är det ett firande av att etapp ett av tre är färdig, säger han.

Från början var nämligen tanken att parken skulle bli Europas största och den första i världen med alla discipliner av skateboard på ett och samma ställe: Street, downhill, freestyle slalom och transition (böj). Det skulle också bli en inomhusdel. Stockholm stad har satsat 30 miljoner i projektet, men pengarna räckte inte så långt som kommunen från början räknat med.

Just nu är det omöjligt att säga när – eller ens om – det blir en komplett skateboardpark.

20-årige Oliver Schönqvist tycker dock redan nu att det är värt trippen från Norrtälje.

– Det här är vad jag har väntat på, det är riktigt häftigt, säger han och blickar drömskt ut över skateparken innan han åter svischar iväg.

Svara gärna på utmaningen som gällde vad Oliver Schönqvists 3 trick hette. Mejla till mittstockholm@svd.se.

Den här gåtan var en enkel match för många av er läsare. Allra snabbast var Micke Seid som mejlade följande på uppstuds: ”Det är ju Highvalley Skatepark i Högdalen, även kallad Högdalens skatepark som invigs den29 september. Parken är byggd av PEAB och ritad av Stefan Hauser, en av världens främsta designers av skateparker, på uppdrag av Stockholm stad och föreningen Sthlm Sub Surfers”.

Det var 45 som svarade rätt redan första dagen:

David Fredsberg (10 år, Sköndal): ”Highvalley Skateworld. Den nya skateparken i Högdalen som är Europas största. Bilden är tagen ifrån en av poolerna i rampen. Ett supercoolt ställe att åka på!”.

Pontus Legander: ”Highvalley Skatepark. Jag har varit och åkt i pipen!”.

Fredrik Lord: ”Platsen är High Valley Skatepark i Högdalen. Åker bräda själv och har varit där. Bilden är tagen nere i ditchen upp mot tunnelbanespåret”.

Rikard Gothäll: ”Högdalen skatepark. Jag är gammal BMX:are så jag kände igen spåren på betongen från cykeldäcken. Det finns inte så många stora cyklingsbara betongytor i stan så listan på kandidatplatser är rätt kort. Jag dubbelkollade husen i bakgrunden via google maps och det vart träff direkt”.

Ami Billing: ”Det är från Högdalen ståendes i ett betongdike i den nya skateparken som så småningom ska bli en av Europas största när den blir klar”.

Helena Olsson: ”Den nya skateparken. Jag tog det på högra höghuset som ju är lite speciellt. Jag åker förbi varje dag med tunnelbanan… men det var roligt att se att man faktiskt memorerar bilder utan att tänka på det”.

Anders Berggren: ”Min gissning är att husen på bilden står i söderförorten Högdalen, det speciella med Högdalen må kanske vara Sveriges vackraste kyrktupp? Trots det, långt senare tillkomna, randiga huset till höger så är det lite 50-tals-förortskänsla över bilden. Tog en koll på Eniro, först Vällingby, Hässelby och Blackeberg men hittade sedan ganska raskt de två husen i min gamla födelseförort Högdalen”.

Johan Nilsson: ”Nya skejtbanan i High Valley! Såg en bild på banan i en facktidning för byggare, är i den branschen”.

Lena Palm: ”Vi är i Högdalen – den nya skateboardparken. Åkte precis förbi där i förra veckan och såg denna nya anlagda park”.

Roland Ehne: ”Detta bör vara den nya skateparken i Högdalen. I bakgrunden ett av de gamla husen från 50-talet och ett av de nya som bara är några år gammalt”.

Jon Sunnercrantz: ”Kortet är taget i Högdalen i den nya skateboardparken. Jag tog det bara på betongens vinkel, och att det syntes ett fåtal spår av däck på den. Sen kände jag igen vyn med hus bakom då jag cyklat förbi där ett par gånger, jämförde med googles streetview, sen var det klart”.

Björn Waldheim: ”Bilden som visas är från halfpipen i den nya skateparken vid högdalen. Jag bor i Hagsätra och känner igen husen som man ser från tunnelbanan och läge och färgen på betongen stämmer överens med skateparken”.

Christoffer Carstens: ”Nya skateparken. Har bott i Rågsved så jag kände igen punkthuset med bilmek i botten”.’

Markus Lauri: ”Nya skateparken i Högdalen. Jag tog det på kombinationen av att betongbranten man ser i förgrunden inte gärna kan vara något annat än en skatepool (eller vad det heter) och att husen i bakgrunden såg bekanta ut (åker tunnelbanan till och från Rågsved varje dag)”.

Niklas Lenkel: ”Direkt tänkte jag, aktuell plats… betong=Highvalley Skatepark! Men eftersom jag aldrig varit i närheten var det svårt att bekräfta men sökte lite på google och hittade en bild där ett gult höghus syntes =)”.

Johan Helander: ”Jag tror att bilden i veckans Stockholmsgåta är tagen i Högdalen i södra Stockholm. Vad som är speciellt är att bilden visar en del av den nybyggda skateparken Highvalley Skateworld. Jag har för mig att jag läste om denna skatepark för nån vecka sedan och kopplade därför den höga betongbacken till denna plats trots att jag inte varit där. Jag bodde däremot i Bandhagen tidigare och känner kanske därför igen höghusen i bakgrunden”.

Henrik Kjellman: ”Först var jag helt fel ute, perspektivet lurade mig. När jag insåg att jag blivit lurad var det lätt – som gammal BMXare har man lärt sig sina spots, och även om jag inte besökt just denna har jag inte kunnat undgå att höra och läsa om Stockholms största skatepark – Highvalley skateworld i Högdalen”.

Mikael Bergerholm: ”Jag skulle säga att vi står på pundarskroten i Högdalen, eller som det nu blivit, skateparken. Vyn är över tunnelbanelinjen och upp mot Thåströms domäner. Speciellt? Att det är en väldigt avskuren plats mellan tunnelbanespåren och Magelungsvägen, man får vara rätt målmedveten för att hamna där? Att det för länge sedan låg en järnvägshållplats på nynäslinjen i krokarna? Tunnelbanans enda korsningsväxel ligger här?”.

Rätt svar kom första dagen även från Roland Ehne, Petra Ossowski Larsson, Ami Christophersson, Bengt Carlsson, Henrik Långmark, Benjamin Hedlund, Mattias Westberg, Mac Hemborn, Kalle, Maria Byvander, Markus Wahlgren, Lars Hägg, Claes Fagerlund, Johan Nyberg, Johan Landgren, Pelle Avelin, Christer Wiik, Jakob Appelquist, Martin Wiese, Nils Älveby, Petter Österling, Mats Karlsson, Mats Andersson, Johan Magnusson, Micke Asklander och Joakim Hardell.

I går var det ytterligare 15 av er läsare som kom in med rätt svar: 60 totalt alltså.

Plockar två klockrena svar ur gårdagens hög också:

Joakim Börlin: ”Detta är ju min ”gamla hood”! Tänkte redan på första bilden att höghusen i bakgrunden bör vara Askersundsgatan i Rågsved/Hagsätra (beroende på vem som definerar). Med ledtråd nummer 2 framstår det som mer eller mindre glasklart att vi befinner oss längs tunnelbanan mellan Högdalen och Rågsved. När väl det var etablerat så bidrog betongen till att vi bör vara vid den nya skateparken som byggs i Högdalen. Referensen till Stenmark borde ju vara till den gamla klassiska ”alpinanläggningen” på Högdalstoppen. Om man bortser från några tidiga stapplande försök nerför tunnelbanevallen vid Bjursätragatan så var det där man som ung ”kastade sig utför pisterna”. 🙂

Lars Egge: ”Platsen är högdalen! Jag känner igen det karaktäristiskt randiga höghuset till höger på den första bilden. Närmast i bild är förstås den nya skateparken. Man får anta att Ingemar Stenmarks koppling till platsen kan ha att göra med den artificiella kullen (kallas den kanske Högdalshöjden?) som ligger i riktning mot Hökarängen. Om man inte åker skidor nerför den kan man springa uppför vilket jag i ett anfall av friluftsanda företagit mig. Härlig utsikt! Vad jag förstått består den i huvudsak av schaktmassor från gamla Klara”.

—-

Nästa gåta dyker som vanligt upp på måndag.

 

 

 

OM BLOGGENVälkommen till bloggen Mitt Stockholm! Här samlar vi gåtor, frågesport, bilder, filmer och berättelser om Stockholm förr och nu.

Vill du bidra med eget material eller har förslag på vad vi ska berätta mer om? Mejla till mittstockholm@svd.se

Klicka dig gärna runt i arkivet här nedan – där finns många okända pärlor om vår kära huvudstad.

/Hälsningar Johan Lindberg

Klicka dig runt!

karta

Här finns alla gåtorna och filmerna samlade – klicka dig runt och lär dig mer om Stockholm.