Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 16.49.00

Människorättsaktivisten och Palmepristagaren Walid Abu al-Khair greps på tisdagen i en domstol i Riyadh. Han befinner sig nu i ett specialfängelse, al-Hair, i Riyadh.

Walid Abu al-Khair och hans hustru Samar Badawi. Foto: Per Luthander

Advokaten, som gjort sig känd som en orädd försvarare av andra saudier, befann sig vid gripandet i en specialdomstol, dit han kallats för en session i ett pågående mål mot honom. Han är sedan i oktober dömd till tre månaders fängelse, men har också haft andra åtal hängande över sig, vilka har att göra med hans arbete som människorättskämpe. Han hade inget juridiskt ombud med sig i rätten i samband med gripandet.

Jag har just talat med hans hustru, Samar Badawi, som under onsdagen rest till Riyadh för att försöka ta reda på omständigheterna kring arresteringen.

–Men jag får inte veta något om varför han är gripen. Jag får inte heller tala med honom. När jag ringer hans mobiltelefon är det ingen som svarar, säger Samar Badawi.

Hon, som själv suttit i fängelse i sju månader för att ha protesterat mot det obligatoriska förmyndarskap som alla kvinnor lyder under i Saudiarabien, är gravid i sjunde månaden. Hon väntar parets första barn.

Allt hon fått veta är att han befinner sig al-Ha’ir-fängelset i Riyadh. Walid Abu al-Khair är grundare och chef för en saudisk människorättsorganisation. Hans förnamn kan även transkriberas Waleed, på amerikanskt sätt.

Han fick 2012 års Palmepris tillsammans med den tunisiska advokaten Radhia Nasraoui. Sedan våren 2012 är han belagd med utreseförbud utan tidsbegränsning. Detta förbud började gälla när han skulle resa till Washington, dit han var bjuden av USA:s utrikesdepartement för att delta i en ledarskapsutbildning, Ledare för demokrati. Saudiska myndigheter har också tagit ifrån honom hans advokatlicens, vilket gjort det svårare för honom att försörja sig. 

Hösten 2013 dömdes han till tre månaders fängelse för att ha skrivit på en petition till kung Abdullah. Tillsammans med 64 andra personer krävde han resning för reformister i Jidda som suttit i fängelse i mer än sju år.

–De fick inga rättvisa rättegångar, säger Walid Abu al-Khair som  själv dömdes för att ha undertecknat denna skrivelse. De andra undertecknarna tog tillbaka sina namnunderskrifter.

Walid Abu al-Khair har tagit sig an många känsliga mål i Saudiarabien, ett land som saknar skriven strafflag.

Jag och Per Luthander träffade honom och hans hustru Samar Badawi i Jidda i mars i år för SvD:s räkning. Det var första besöket han fått av en svensk journalist. ”Jag har två val: att underkasta mig eller att fortsätta att kämpa”, sade han då.

Walid Abu al-Khair  har också, tillsammans med flera andra saudiska intellektuella, skrivit på petitioner med krav på att kungariket omvandlas till en konstitutionell monarki. Saudiarabiens nya stenhårda antiterrorilag buntar ihop civil olydnad och fredlig regimkritik med extrem islamism.

–De styrande vill göra gällande att det inte finns några människorättsaktivister, bara terrorister, säger människorättsförsvararen i Jidda som berövats rätten att verka som advokat.

Han menar att Palmepriset kan inspirera andra saudier att använda sig av fredliga metoder i stället för att ta till våld.

–Fler lyssnar på den som tar till fredliga metoder. Hela världen delar tron på mänskliga rättigheter. Jag fick Palmepriset för att jag har arbetat med fredliga metoder. Det är ett pris för mig och mina vänner, för vårt samhälle, för dem som vill förändra samhället med fredliga medel, sade Walid Abu al-Khair.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren