Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

IMG_2145_1024

Nyheten om att den saudiske människorättsaktivisten och reformisten Waleed Abu al-Khair fängslats fördömdes av Amnesty International som kräver att han omedelbart släpps. Amnesty har anammat honom som en samvetsfånge. Läs hela Amnestys uttalande här.

På bilden: Palmepristagaren Walid (Waleed) Abu al-Khair i sin hemstad Jidda i Saudiarabien. I handen håller han det diplom som delades ut i det svenska riksdagshuset i januari 2013 – vid en ceremoni där han inte fick närvara eftersom han var belagd med utreseförbud. Foto: Bitte Hammargren

Palmefonden i Sverige, som utsåg den saudiske advokaten till pristagare år 2012, uttrycker också sin bestörtning. I ett uttalande på onsdagskvällen förklarade Pierre Schori, ordförande för Olof Palmes Minnesfond:

”Det är med stor oro som vi nåtts om uppgifterna om fängslandet av advokat Waleed Sami Abu al-Khair och att ställts inför den speciella brottsdomstolen , som sattes upp 2008 för att bekämpa terrorism i Saudiarabien.Vi känner Waleed Sami Abu al-Khair som en seriös försvarare av mänskliga rättigheter och fredliga reformer i det land han älskar. Vi är övertygade om att han agerar i enlighet med universellt erkända principer. Vi förenar oss med många andra röster i världen för att vädja till de saudiska myndigheterna om hans frigivande från al-Ha’ir-fängelset i Riyadh.Våra tankar går också till hans hustru Samar Badawi som bär på deras gemensamma barn.

Pierre Schori

Ordförande i Olof Palmes Minnesfond”

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren