Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Egyptens militär vill efter tillslaget mot Muslimska brödraskapet i sitt eget land öka trycket mot brödernas systerorganisation Hamas i Gaza. De vill ha Israel med sig i detta. Men israelerna bromsar. 

Den välinformerade israeliske journalisten Ehud Yaari, som arbetar för  israeliska Channel 2 och tankesmedjan Washington Institute, skriver under rubriken The New Triangle of Egypt, Israel and Hamas:

”Medan Egyptens militära ledare tror att en förutsättning för att kunna krossa Muslimska brödraskapets politiska makt på hemmaplan är att man blir av med dess palestinska systerrörelsen i Gaza, vill israeliska myndigheter ogärna pressa Hamas till randen av kollaps. ”

Israelerna vet inte vad som kan komma i stället om Hamas kollapsar. ”Israelerna oroar sig över att det kan leda till anarki på Gazaremsan eller kanske något ännu värre, ett maktövertagande från ännu mer radikala grupper som Iranstödda Islamiska jihad eller salafistiska jihadister”.

Egyptens militär har, med tyst medgivande från Israel, flyttat vapen och krigsmateriel österut på Sinaihalvön – pansar, Apachehelikoptrar, ibland överflygningar med F16 – i sina försök att slå till mot väpnade grupper bland beduinerna i Sinai. I denna kampanj har  delar av nordöstra Sinai tömts på sin ursprungsbefolkning, ibland med hjälp av en brutal brända-jordens-taktik mot byar och beduinsamhällen. För den egyptiska armén handlar det om terroristbekämpning. Andra menar att militären med sina brutala metoder bara skaffar sig nya och ännu mer oförsonliga fiender.

Beduinerna är Sinais ursprungsbefolkning och de har känt sig undanträngda av turistnäringen på södra Sinai. Jobben på turistorterna går oftast till inflyttade egyptier. Beduinerna saknar ofta lagfarter till de markområden de har använt av hävd för bete, handel och fiske. När den egyptiska staten har sålt ut denna mark till turistnäringen har det lett till ökad konflikt på Sinaihalvön, som också är transitland för smuggling av vapen, droger och flyktingar.

Den kvinnliga politikern Fadiya Salem, en pionjär som i december 2012 deltog i en politikerdelegation som besökte Sverige, delar in Sinais beduiner två grupper: de som lämnade halvön under krigen mot Israel och den israeliska ockupation som varade fram till 1982, och de som stannade under hela denna period. Hennes egen beduinsläkt stannade, isolerade i dalgångar mellan halvöns bergskedjor, avskiljda från resten av Egypten. De var länge utan tillgång till vare sig skolor eller sjukhus.

Liksom i norra Kaukasien är det svårt att se motsättningarna mellan de lokala invånarna och militären enbart som en fråga om säkerhet och terroristbekämpning.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar