Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Späd, klok och för stunden tystlåten stod hon plötsligt framför mig – en av de modigaste människor jag har mött i Syrien genom åren. Det handlar om den unga advokaten och människorättsförsvararen Razan Zaitouneh. I dag nås vi av det fasansfulla meddelandet om att även hon, hennes man och vänner är kidnappade.

För några år sedan träffade jag Razan Zaitouneh en kväll på en gata i Damaskus, en diskret plats där vi gjort upp om att träffas. Den där kvällen i Damaskus visade hon mig vägen genom gränderna till en liten lägenhet. Det var fuktigt och råkallt. Razan Zaitouneh berättade om det mardrömslika läget för syriska regimkritiker. Det fick mig att huttra ännu mer. Det var ett par år innan upproret mot Assadregimen bröt ut – ett uppror som började fredligt men som småningom övergick i väpnad kamp.

Skärmavbild 2013-12-11 kl. 16.39.07

Det var illa ställt för regimkritikerna redan före denna revolt. Men sedan dess har det blivit mycket, mycket värre. Razan Zaitouneh är en av de främsta representanterna för Syriens fredliga demokratirörelse. Som ett erkännande av hennes insatser tilldelades hon Europaparlamentets Sacharovpris i december 2011. Men hon kunde inte komma till Strasbourg för att hämta sitt pris. På vintern för två år sedan hade hon redan gått under jorden. Men jag fick tag på henne ändå via nätet, och när vi chattade vädjade hon till omvärlden:

–Jag känner mig både sorgsen och stolt över att världen äntligen hör våra rop på hjälp. Ni måste sluta stödja denna brutala regim! skrev hon på sin dator i ett gömställe.

Flera gånger under vår chatt för två år sedan blev hon tvungen att lämna sin dator. Men hon kom tillbaka till chatten och konstaterade luttrad att Sacharovpriset inte kunde skydda henne.

Till franska Le Figaro sade hon i samma veva att ”Om jag håller tyst nu, vem ska då tala å mina vägnar?”

I dag måste vi tala för Razan Zaitouneh, hennes man Wael Hamada, aktivisten Samira al-Khalil samt advokanten och poeten Nazem al-Hamadi – liksom andra kidnappade som med fredliga metoder vill dokumentera det som sker i Syrien.

Hon trotsade all fruktan och talade ut. Hon vågade både gå emot regimens människorättsbrott och de brott som har begåtts av al-Qaida-gruppen ISIS. Denna obskyra rörelse har satt skräck i fredliga demokratiaktivister, attackerat gränsövergångar, moderata grupper, sekulära domare, medieaktivister och kurder. I september kidnappade ISIS av allt att döma två erfarna spanska journalister, Beirutkorrespondenten Javier Espinosa och hans fotografkollega Ricardo García Vilanova från El Mundo, när de var på väg ut från en reportageresa i norra Syrien. När de rövades bort hade de bara några kilometer kvar till gränsen mot Turkiet. Men först för några dagar sedan bröts tystnaden om deras försvinnande.

Tankarna går naturligtvis även till de kidnappade svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed som fördes bort av okända gärningsmän i närheten av den libanesiska gränsen för mer än två veckor sedan.

Tystnaden kring alla dessa kidnappade – och otaliga syrier – är outhärdlig.

Det är främst ISIS och andra kriminella grupper som har gjort Syriens oppositionsområde till livsfarlig terräng för journalister de senaste månaderna. Vems ärenden går ISIS? Det är en obesvarad fråga, men många syrier hävdar att gruppen är en skapelse av Assadregimen, vilken nu kan peka finger åt oppositionen och beskylla den för att bara bestå av terrorister. Andra hävdar att ISIS får pengar från Gulfen. Åter andra gör gällande att Irans revolutionsgarde, som stöder Assad, har bidragit till att upprätta ISIS. Allt är dunkelt, men mycket farligt.

Vem rövade bort Razan Zaitouneh, hennes man, Samira al-Khalil och Nazem al-Hamadi? Svaret på den frågan har vi inte heller. Det kan peka i flera riktningar. Det finns misstankar om att det kan vara en grupp kallad Islamiska armén. Gruppen förnekar detta i ett uttalande. Men Razan Zaitouneh blev hotad av gruppens ledare Zahran Alloush för någon månad sedan, påpekar syriska oppositionella för mig. ”ISIS finns inte i Doma där Razan rövades bort”, säger de.

Enligt de Lokala koordinationskommittéer i Syrien, som Razan Zaitouneh varit med om att bilda, bröt sig beväpnade män in i på ett kontor i Damaskusförorten Doma, där de förde bort advokaten, hennes man och de andra aktivisterna. Det är inte känt vart de togs. Ingen har tagit på sig detta dåd, och det ingår tyvärr i ett känt mönster.

”Kidnappningen av henne och hennes kolleger visor än en gång hur vissa strävar efter att underminera varje form av civila aktioner för att hjälpa syrierna på befriat område att styra och reda sig själva”, hette det i ett uttalande från dokumentationscentrat, vilket citeras av Financial Times.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar