Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

De arabiska Gulfstaterna, de sex monarkierna i GCC. var nyligen föremål för ett tre dagar långt seminarium i Stockholm. Där fanns deltagare från alla de sex länderna på Arabiska halvön.

Seminariet inleddes med en debatt på Utrikespolitiska instutetet mellan GCC:s generalsekreterare Dr Abdul Latif bin Rashid Al Zayani, chefen för UD:s MENA-enhet Robert Rydberg, chefen för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet professor Leif Stenberg och mig.

Detta seminarium  webbfilmades inte. Men den som vill veta mer om vad som sades i diskussionerna har nu en chans via Utrikespolitiska institutets egen UI-blogg, där Mellanösternkännaren Nathalie Besèr sammanfattar diskussionerna uder rubriken Gulfens unga kräver mer öppenhet.

Rubriken sammanfattar på ett bra sätt även det jag ville få fram – hur den unga befolkningen i GCC-länderna vill se ett nytt socialt kontrakt med sina regeringar, så att de får mer möjligheter att påverka samhällstutvecklingen i sina länder och att kunna forma sin egen framtid.

 

 

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren