Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Säga vad man vill om Muslimska brödraskapet och den störtade president Mursi. Men de lyckades aldrig stoppa sändningarna med den egyptiske komikern Bassem Youssef, fastän de försökte. Men efter Bassem Youssefs stillsamma satir över general Sisi i förra veckan stoppades hans senaste humorprogram i går, några minuter före sändning

Få lyckades med humorns hjälp gissla Egyptens förre president Mohammed Mursi så som komikern Bassem Youssef. I våras blev den populäre komikern gripen under Brödraskapets styre och förhörd om sina skämt: rad efter rad, skämt efter skämt, som han själv beskrev det för CNN:s Christiane Amanpour.

YouTube Preview Image

Här är ett sammandrag av de skämt som ledde till att Youssef greps och förhördes i april.

President Mursi störtades i en kupp den 3 juli, ledd av hans egen försvarsminister, general Abdel-Fattah al-Sisi. Muslimska brödraskapets ledare har sedan dess satts i fängelse en efter en. Den biträdande partiledaren Essam El-Ariyan höll sig länge gömd men häromdagen blev även han gripen. Nästa vecka inleds rättsprocessen mot MB-ledare i Egypten.

Bassem Youssef, kirurgen som blev komiker, kom tre månader efter maktskiftet tillbaka med sitt populära program, som heter just Programmet (El-Bernameg) där han varvar autentiska videoklipp med sina egna oefterhärmliga kommentarer.

Men det hann bara bli ett program innan han stoppades. Några minuter före gårdagens sändning lyftes hans program bort ur tablån. Det hette att komikern inte följde den privata tv-kanalens redaktionella riktlinjer och att det fanns en tvist om pengar. Men vilka riktlinjer som Bassem Youssef skulle ha överträtt ville CBC inte förklara.

Men egyptiska tv-tittare vet att det handlar om hur Youssef i sitt senaste program gjorde en lätt drift med general Abdel Fattah al-Sisi. I en sekvens om interimspresidenten fick Bassem Youssef skrattarna på sin sida genom att först hålla upp en bild av general Sisi innan han snabbt bytte den till bilden av den verklige interimspresidenten Adly Mansour.

I Egypten pågår en personkult kring generalen. Djupa staten – militärledningen och andra höga statstjänstemän – håller i trådarna bakom den civila regering som utnämndes efter den i breda led folkligt stödda kuppen.

Bassem Youssef passade i sitt förra program på att skoja om de chokladkakor som nu säljs föreställande general Sisi. Generalens anhängare är på väg att göra honom till en ny farao, sade Youssef (ett tillmäle som tidigare använts mot den störtade diktatorn Hosni Mubarak).

– Sisi har förvandlats till… choklad! sade Youssef och visade upp en chokladkaka med generalens porträtt. Och en annan röst förklarade att  Kairos konditorier hade mer att erbjuda, små petit-fours med generalens porträtt, till exempel.Skärmavbild 2013-11-03 kl. 14.21.45

I ett av Bassem Youssefs humorprogram före Mursis fall dök hans amerikanske komikerkollega Jon Stewart upp, förklädd till ”utländsk spion” iförd huva över huvudet, sådan man sätter på gripna i fångtransporterna. Sedan huvan lyfts av från Stewarts huvud förklarade han för tittarna att ”om ni har en regim som inte är stark nog att  tåla ett skämt kan den inte kallas för en regim”.

Det torde gälla även i dagens Egypten.

För övrigt undrar jag varför det inte finns ett riktigt bra politiskt humorprogram på svensk television. En tv-variant av Public service på P1:s God morgon Världen.

Vi behöver en svensk Bassem Youssef.

 (Tills vidare får ni nöja mer med denna bild av Generalen i choklad. Under tiden letar jag efter en bättre som inte krockar med några copyrightregler).

 

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren