Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

DOHA Vad är det som får folk på Arabiska halvön att skratta? Svar: Den saudiske komikern Hisham Fageehs satiriska videoklipp No Woman No Drive – en film som lades ut på YouTube inför den kampanjdag som utropades den 26 oktober i Saudiarabien mot förbudet för kvinnor att köra bil. 

Saudiarabien är det enda land i världen som har ett sådant förbud. I dagsläget har nära sju miljoner sett hans videoklipp. Flest tittare av satitrfilmen, inspirerad av Bob Marley, hittar man nog i här i Gulfen: Oman, Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Kuwait och Saudiarabien – länderna i Gulfstaternas samarbetsråd, GCC. Eller i Jemen, en annan av Saudiarabiens grannstater.

En handfull av dessa glada Gulfarabiska tittare har jag träffat här i Qatars huvudstad, Doha. De är alla unga kvinnor från GCC. En i gänget är saudiska. Jag behöver inte mer än föra videon på tal förrän detta arabiska tjejgäng brister ut i skratt.

Här är klippet igen, ifall någon händelsevis skulle ha missat det.

YouTube Preview Image

– Särskilt den där sekvensen när Hisham Fageeh sjunger att det skulle vara skadligt för kvinnors hälsa att köra bil är dråplig, säger röst en i det arabiska tjejgänget. Hon syftar på att en ultrakonservativ saudisk rättslärd påstått att bilkörning skulle skada kvinnors äggstockar.

– Jag tänker på mina äggstockar hela tiden när jag kör bil nu, säger en annan kvinnlig förare i Doha som nästan höll på att kissa på sig av skratt när hon såg filmen första gången.

Att humor är ett mäktigt vapen i arabisk politik visade redan den egyptiske komikern Bassem Youssef, som brukade häckla Egyptens förre president Mursi. Nu, säger en i gänget, har Bassam Youssef försiktigt börjat driva med general Sisi i Egypten.

Unga arabiska kvinnor i Gulfen är ofta välutbildade och vet vad de vill. De säger självmedvetet att deras regeringar får mer utdelning för pengarna om de investerar i kvinnors utbildning, eftersom kvinnor i Gulfen har mer att vinna på att studera och har mer ansvar för nästa generation.

Men dessa kvinnor från Gulfen påpekar också att deras mödrageneration, eller ibland mormödrar och farmödrar, många gånger hade större sociala friheter än vad som idag anses vara passande för kvinnor på Arabiska halvön. Ta klädedräkten till exempel.

– Min mamma hade inte heltäckande svart abaya knäppt ned till fötterna. Den var uppknäppt och hängde bara på hennes axlar.

Alla i gruppen vet att det inte är islamisk sharia som hindrar kvinnor att köra bil. De beskriver förbudet i Saudiarabien som postmodern traditionalism där de ultrakonservativa tar till hedersbegrepp också.

De tror inte att kampanjen för kvinnlig bilkörning kan dö ut. Saudiskan i sällskapet påpekar att många unga män i det stora kungariket stödjer kampanjen.

Hisham Fageeh säger att hans erfarenheter från studietiden i USA gav honom inspiration till filmen. En utländsk Saudikännare påpekar att man kan se hans No Woman No Drive som en perfekt förklaring till varför kungarikets ultrakonservativa med sådan hetta avskyr kung Abdullahs stipendiefond för saudier som vill studera utomlands. Kung Abdullahs fond hjälper i dagsläget totalt kanske 200 000 unga saudiska studenter att plugga i USA, Europa, Ryssland, Kina och Australien. Bland dessa studenter finns kvinnliga studenter – även i Sverige.

I Saudiarabien lade 47 kvinnliga pionjärer grunden för dagens kampanj genom en bilkörningsdemonstration i Riyadh 1991. Bland dem fanns både akademiker och affärskvinnor. Jag har träffat några av dem i kungariket. De visade vägen för sina yngre medsystrar – de som nu lägger ut klipp på YouTube när de gör det förbjudna genom att sätta sig bakom ratten i Riyadh, al-Khobar eller Jidda.

En sökning på orden ”Saudi woman driving car” ger många träffar.

Som den här. YouTube Preview Image

Eller den här: YouTube Preview Image

Therese Larsson skrev häromdagen på sin blogg  om Hisham Fageehs succéfilm.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar