Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den amerikanska journalisten Robin Wright  visar med några kartor  i New York Times hur hon föreställer sig att  gränserna i Nordafrika och Mellanöstern kan komma att förändras inom några år.

Hon tänker sig att Libyen kommer att delas i tre nya länder, en gränsdragning som följer den provinsiella indelning som gällde under Osmanska riket: Tripolitanien, Cyrenaica och Fezzan (tre regioner som också fanns i Romarriket).

Skärmavbild 2013-09-30 kl. 18.50.59

Hon tänker sig också att gränserna för dagens Syrien, Irak, Jemen samt Saudiarabien och de mindre emiraten inom GCC (Gulf Cooperation Council) kommer att förändras. Hennes kartor utgår i stort från en etnisk-religiös uppdelning – med exempelvis en liten alawitstat vid Medelhavskusten, en ministat för druser, ett större Kurdistan, en shiastat och en sunnistat etc.

Men Israel-Palestina – liksom Jordanien – låter hon vara en vit fläck, som om det inte fanns en demografisk-politisk konflikt där. Gränsen mot Turkiet låter hon också vara orörd. Men Robin Wright vet naturligtvis att det finns fler kurder i Turkiet än i Syrien och Irak sammantaget.

Ingen ska bli förvånad om många intressenter  i hemlighet ritar på nya kartor för Mellanöstern just nu. Det påminner om hur det var under första världskriget när Storbritannien och Frankrike i hemlighet bestämde sig för att stycka det Osmanska rikets arabiska delar mellan sig i nya stater (Sykes-Picot-avtalet). Samtidigt lovade britterna arabisk självständighet till emiren av Mecka om han ställde sig på britternas sida mot turkarna i första världskriget, medan Lord Balfour lovade judar ett nationalhem i Palestina. Det var tre olika brittiska löften som verkade i tre olika riktningar.

Fortsättningen efter första världskriget känner vi. Men framtiden i Mellanöstern är sannerligen oviss.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren