Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

GÖTEBORG Nu är jag åter på Bokmässan i Göteborg för att samtala med författarna Sigrid Kahle och Carl-Göran Ekerwald. Sigrid Kahle är aktuell med andra delen av sina memoarer, Att vilja sitt öde – trots allt (Bonniers). Sigrid Kahle började skriva understreckare i SvD redan på 1960-talet. Den som vill lyssna på henne i Göteborg har flera tillfällen, bland annat under torsdagen i ett längre seminarium under rubriken Från diplomathustru till orientalist samt på Internationella torget.

Själv har jag varit här flera gånger, med start på Bokmässans allra första år i mitten av 1980-talet. Då var jag utsänd som vikarie från DN. Vid den tiden bojkottades Bokmässan i Göteborg av de stora förlagen i Stockholm – och av de etablerade journalisterna. Men kända författare kom hit redan då. Från det första året minns jag särskilt Nobelpristagaren Isaac B Singer, hitlockad av Brombergsoch den amerikanske mediekritikern Neil Postman.

Några år senare var jag här igen för SvD. Här intervjuade jag Turkiets främste epiker Yaşar Kemal. Honom hade jag redan träffat i hans hem utanför Istanbul, där han då stod åtalad. Yaşar Kemal, nu 90 år, är inte bara en sagolik berättare utan också en förnyare av den litterära turkiskan. Men han har aldrig fått Nobelpriset, till turkiska litteraturvänners oförställda besvikelse. I Göteborg mötte jag hans landsman Orhan Pamuk 1995, medan han ännu var en tämligen okänd författare i Sverige. Det var tio år innan Pamuk fick Nobelpriset. Av den intervjun minns jag särskilt Pamuk som en driven politisk iakttagare, egentligen mot sin egen vilja, eftersom det var romankonsten, inte politiken, som intresserade honom.

I Göteborg träffade jag  någon gång på 90-talet den marockanska feministen och sociologen Fatima Mernissi, då Sverigeaktuell med sin lysande självbiografi av hur det var att växa upp i ett harem, Drömmar om frihet. Intervjun slutade med att Mernissi bjöd ned mig till en workshop för kvinnor i Marocko som tolkade islam på ett feministiskt vis. SvD nappade på idén, så samma höst kunde jag delta i dessa seminarieövningar bland kvinnorättsaktivister i Casablanca.

2007 mötte jag den kvinnliga iranskan förläggaren Shahla Lahiji på Bokmässan, dagen innan hon fick Internationella förläggarföreningens Frihetspris. Henne hade jag tidigare träffat på Bokmässan i Teheran. Och senare mötte SvD:s fotograf Dan Hansson och jag henne  i en källarlokal i Irans huvudstad, där denna modiga och framsynta kvinna drev sin förlagsverksamhet. Vid det runda bordet i Shahla Lahijis förlag fanns även SR:s Cecilia Uddén med sin mikrofon. Affischen från prisutdelningen i Göteborg hade Shahla Lahiji stolt hängt upp på en framträdande plats i sina lokaler.

I början av 2000-talet  intervjuade jag Mahmoud Darwish i Göteborg, den store palestinske poet som var  Nobelpristippad och översatt till svenska av mer än ett förlag. Han dog en för tidig död i Houston 2008.

För egen del har jag bara varit på bokmässor i tre städer: Teheran, Riyadh och Göteborg. Alla är tre väldigt olika. De två förstnämnda har  sina givna begränsningar vad yttrandefriheten gäller. Men alla tre har dragit som magneter på den läshungriga publik som vill vidga sina vyer och öppna sig för nya horisonter.

Vilken tur att de stora Stockholmsförlagen hade fel när de bojkottade Bokmässan i Göteborg första året.

XXXXX

PS. För den som missade Sigrid Kahle under torsdagen på Bokmässan kommer det ytterligare tillfällen på fredag och lördag, bland annat i SvD:s monter fredag 27 september kl 16.00-16.120.

 

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren