Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

ISTANBUL Hur ska syrier kunna ta sig till Sverige och andra EU-länder när de inte kan få visum?

Alla vi som träffar unga desperata syrier i Turkiet (eller andra grannländer till Syrien) får denna fråga. Köerna ringlar sig långa utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara, liksom framför andra europeiska beskickningar i Syriens grannländer.

Här ett exempel: En kille jag träffat blev nekad visum till ett nordiskt land trots att han är antagen till en utbildningsplats och trots att han har nära anhöriga i detta land. Så nu ställs han inför två svåra val: antingen anlita människosmugglare, vilket är riskabelt och vilket han inte vill, eller resa tillbaka till sitt sönderslitna hemland för att försöka gå klart sin utbildning där. Men det är också förenat med stora faror.

Hans anhöriga ställs också inför ett smärtsamt dilemmat: Måste de ta av sina surt förvärvade besparingar för att ge till smugglare, när de behövs för killens utbildning och chanser i livet? Och kan man verkligen lita på att smugglare kan ta honom vidare?

Och vi andra, som möter dessa unga människor vars framtid slås sönder, känner oss maktlösa.
Men smugglarna gör lysande affärer.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren