Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

När president Obamas delegation rullade in mot Stockholm City i dag stängdes E4 tillfälligt av, i vart fall för södergående trafik. Det har jag lätt att förstå.

Jag minns ett statsbesök för tio år sedan när Jordaniens kung Abdullah II och drottning Rania kom till Sverige – och då E4 inte spärrades av.

Det statsbesöket råkade infalla mindre än en månad efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. Man kunde tycka att den svenska polisen hade anledning att hålla extra hög säkerhetsprofil vid ett högnivåbesök från Mellanöstern.

Men konvojen, som rullade in mot Stockholm City den gången, körde från Arlanda i vanlig trafik på E4. Jag satt  i en minibuss näst längst bak i kortegen tillsammans med  jordanska journalister. Bakom oss, som sista fordon i kortegen, låg en polisbil.

Som alltid i konvojtrafik – det må sedan gälla i konfliktzoner eller i ”vanliga länder” – måste bilarna ligga mycket nära varandra för att ingen obehörig bil ska kila emellan. Dessutom måste konvojfordon i vanlig trafik hålla extra hög fart. Sådan är konvojkörningens ABC. Men i vanlig trafik ökar också olycksrisken.

Därför är det kanske inte så märkligt att det small längst bak i konvojen den där klara oktoberdagen för tio år sedan. När bilarna längst fram i konvojen saktade ned för att svänga av E4 i Kristineberg, hann inte chaufförerna längst bak i kortegen med i inbromsningen. Följden blev att tre-fyra bilar körde in i varandra. Det small till. Bilrutor krossades.

Alla var nog inte bältade. Minibussen och polisbilen bakom oss blev stående på vägen med glasskross och andra krockskador. Vi som suttit i bilarna fick kliva ur och vänta på att någon skulle plocka upp oss på E4,  medan den främre delen av kortegen med den jordanska kungafamiljen och ministrarna som tur var kunde fortsätta fram till mottagningen på Slottet.

Kvar på E4 minns jag en handfallen polis som inte kunde köra sin bil vidare. Och i den krockskadade minibussen fanns några med synliga skador. En jordansk tv-fotograf blev stående  på E4 med ett sår i pannan som det blödde från.

Men det hade kunnat sluta mycket värre. Ingen behövde köras till sjukhus den gången. Men jag, som var den enda svenska journalisten i minibussen, skämdes över seriekrocken å Sveriges vägnar. Så vill vi inte att en delegation vid ett högnivåbesök ska bli mottagen.

Mot bakgrund av att utrikesminister Anna Lindh mördats några veckor tidigare samma höst, och med mordet på statsminister Olof Palme 1986 i färskt minne, kändes incidenten på E4 extra pinsam.

Därför tycker jag att det var bra att E4 tillfälligt spärrades av när president Obama och hans följe rullade in mot Stockholms City.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren