Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren
YouTube Preview Image

Detta är Mohammed Assaf, 23, från Gaza. Nyligen vann han titeln Arab Idol. Denna begåvade sångare tog både juryn och en publik världen över med storm.

Mohammed Assad står för en annan sorts arabisk revolution än den som brukar tränga igenom nyhetsflödet. Här är det sången, glädjen och kulturen som vänder upp och ned på gängse mönster.

Till för inte så länge sedan var han var han bara känd i mindre kretsar i Gaza som sångare på bröllop. Men Mohammed Assaf blev palestinsk kandidat i den all-arabiska tävlingen Arab idol. Med sin begåvning och sin utstrålning var han mannen som gick genom tv-rutan.

YouTube Preview Image

Ovan sjunger han inför jurymedlemmarna, i mars, utan ackompanjemang, direktanländ från Gaza. Ett videoklipp som redan setts över fyra miljoner gånger.

I finalen fick han miljoner tv-tittare att messa siffran 3 från sina mobiler till tävlingsledningen i Beirut. När det stod klart att han vunnit exploderade palestinier runt om i världen i glädjescener.

Han var favorit från första början, men som Maysoon Zayid skrev i The Daily Beast, fanns det en rädsla för att nationalism skulle segra över talang, dvs att egyptierna – med sina drygt 80 miljoner invånare – skulle  rösta på den egyptiske finalisten. Men i stället blev Mohammed Assaf superstjärnan. Jurymedlemmen Ragheb Alama gav honom smeknamnet ”en raket av kärlek och fred från Gaza”.

Han växte upp i Gazas slum, trängsel och lidande. Men han bryter mot den stereotypa bilden av en ung, ogift flyktingkille från Gaza. Det i sig är också en revolution. Dessutom har han som få kunnat ena palestinierna i Gaza, Västbanken och Israel. Han är någon de kan samlas kring – trots att Arab Idol inte föll Hamasledningen i Gaza i smaken, vilket noterades av Ricki NeumanKultursvepet.

Sedan han vunnit sångtävlingen förklarade han: ”Det är inte bara den som bär ett gevär som gör revolution. Det gör också målaren med sin pensel, kirurgen med sin skalpell, bonden med sin hacka. Alla kämpar för sin sak på det sätt de som finner bäst. I dag representerar jag Palestina och i dag kämpar jag för en sak genom min konst och det budskap jag för med mig”.

Mohammed Assaf har gjort Arab Idol till det tredje mest sedda programmet på YouTube med över 30 miljoner tittare.

Just idag, måndag, gör han revolution på ett annat sätt. Likt få andra ogifta unga palestinska män har han fått Israels tillstånd att resa från Gaza till Västbanken. Ockupationsmakten Israel avgör vem som får göra den resan, som tar cirka 1,5 timme med bil om man räknar bort alla vägspärrar och säkerhetskontroller.

Inte ens Gazas elitlöpare fick i våras tillstånd att lämna den inringade enklaven för att resa till Västbanken och delta i Betlehems marathon. Men nu bröt superstjärnan Mohammed Assaf även det mönstret. Man kan bara hoppas att fler får följa i hans fotspår. Palestinier behöver glädje, kulturupplevelser och goda nyheter att samlas kring.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren