Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det finns skillnader mellan massprotesterna i Egypten denna kväll mot president Mohammed Mursi och de jättelika protesterna mot premiärminister Tayyip Erdogans auktoritära ledarstil som har skakat Turkiets storstäder denna försommar .

Men det är samtidigt långt fler likheter mellan Taksim och Tahrir år 2013 än vad som var fallet 2011. I dag både Turkiet och Egypten riktar sig dagens massprotester mot folkvalda ledare. Så var det inte i Egypten under 25-januari-revolutionen mot Mubarak 2011.

Mohammed Mursi kommer från Muslimska brödraskapet medan Tayyip Erdogan har sina rötter i politisk islam, samtidigt som han under tidigare och gynnsammare år för Turkiet genomförde en rad reformer som förde sitt land närmare EU. Men den processen har gått i baklås nu.

Både Turkiet och Egypten har också författningar som saknar garantier för oliktänkandes fri- och rättigheter. Och båda dessa regionala stormakter har ledare som visat att de anser att valsegrar ger dem rätt att köra över oliktänkande. Både Turkiet och Egypten saknar oppositionspartier, som skulle utgöra starka parlamentariska alternativ om det utlöstes nyval.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren