Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Medan Turkiets premiärminister Erdoğan höll ett massmöte för sina anhängare i en del av Istanbul förekom våldsamma polisingripanden i andra delar av megastaden.

I Nisantası, känd för svenska läsare genom Orhan Pamuks böcker, restes barrikader på shoppinggatan Vali Konağı. Det är som om människor skulle resa barrikader mot polisen på Nybrogatan i Stockholm.

EU-minister Egemen Bağış förklarade samtidigt att alla som försökte ta sig in på Taksim-torget i dag skulle betraktas som terrorister.

Alla vet hur delat Turkiet är i dag, och hur rädslan för polistillslag och massgripanden sprider sig bland AKP-regeringens motståndare. Ett YouTube-klipp (se nedan) visar hur en  journalist släpas bort av kravallpolis medan invånarna i husen vid samma gata protesterar. Den gripne journalisten uppges heta Gökhan Bicici.

Sannolikt kommer Internationella PEN att få flera namn att lägga till sin lista över fängslade journalister i Turkiet. Redan i dag klassas Turkiet som ett av världens största fängelser för journalister. Många oppositionella som jag har varit i kontakt med de senaste dagarna ber mig att inte skriva ut deras namn, av rädsla för summariska gripanden, för polismisshandel och för att de ska bli bortförda till hemliga häkten.

Enligt Amnesty International vägrar  turkisk polis tala om var de håller mer än hundra gripna personer efter massarresteringar natten mot söndagen. Det exakta antalet gripna kring Taksim-torget och stadsdelarna närmast intill är inte känt, men det kan vara betydligt fler än 100, skriver Amnesty International i ett pressmeddelande. Istanbuls Advokatsamfund säger sig ha namn på 70 personer som gripits av polis. Men vart de förts var inte känt.

Amnestys Turkietexpert Andrew Gardner säger i en kommentar från Istanbul:

– Efter en natt av chockerande polisvåld förvägras nu de gripna rättssäkerhet. Polisen måste antingen släppa dem genast eller uppge för deras anhöriga och advokater var de befinner sig.

YouTube Preview Image

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren