Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Geziparken före tisdagens polisattack mot barrikaderna kring Taksimtorget. Foto: Bitte Hammargren

ISTANBUL Turkiet är polariserat och lättantändligt. Men det vore fel att dela in landet bara i dem som är för och emot AKP. Nu handlar det snarare om vilka som är för eller emot Erdogan, hans maktfullkomlighet och vulkaniska vrede. Det finns även AKP:are som är emot Erdogan.

I går träffade jag en skeppare här i Istanbul, en man som har en liten inombordare på Bosporen som sin försörjningskälla.

Ibland kör han ut leveranser till lastfartyg som ligger och väntar på att få passera det trånga sundet. Ibland tar han ut turister på en båttur. Han röstar på AKP och är själv äkta Istanbulbo, en Istanbullu som de säger på turkiska. Han har deltagit i protesterna på Taksimtorget samt kört över andra AKP:are från den asiatiska sidan som ville ansluta sig till demonstrationerna mot förstörelsen av Geziparken och stadsmiljön. Många oroas också över miljökonsekvenserna av bygget av den tredje bron över Bosporen. Men den här skepparen var däremot mycket positiv till den planerade bygganationen av Kanal Istanbul. Den behövs, hävdade han och pekade på trängseln i Bosporen.

Han gjorde också skillnad mellan de AKP:are som har sina rötter i landsbygden i Anatolien och de mer världsvana som har sina rötter i storstaden, som han själv. Han störs varken av kvinnor i bikini eller västerländsk popmusik.

– Vi som är riktiga Istanbullu förstår att de som har ring i örat eller tatueringar på kroppen kanske också går till moskén och ber. Vi är inte så trångsynta, sade han med illa dolt förakt mot de fromma landsbygdsbor som har flyttat in till världsstaden från Anatolien, de som utgör premiärminister Erdogans främsta väljarbas.

Premiärministern har kallat till massmöten i Ankara och Istanbul till nästa helg – då kan det bli en folksamling mot en annan. Det försätter Turkiet i ett nytt och farligt läge. Turkiska medier skriver i dag om hur offentliganställda blev uppmanade att komma ut och välkomna Erdogan på Ankaras flygplats igår. De som åkte dit på ledig dag får sätta upp det som övertid. Ankaras kommun erbjöd också hjälp med transporter, hette det. De som i stället tog egen bil till flygplatsen skulle få 100 lira (cirka 400 kr) i ersättning, skriver Yusuf Kanli i Daily News.

Räkna med att det kommer att leda till diskussioner om hur offentliga medel används!

Erdogan hävdar att demonstranterna på Taksimtorget och i Geziparken – samt i andra delar av Turkiet som skakats av protester – skulle ha orkestrerats av oppositionspartiet CHP. Så är det inte. Han har påstått att de skulle vara instrument för utländska intressen, vilket inte heller är sant. Han upprepar  sina beskyllningar om att demonstranterna är vandaler och plundrare, çapulcu. Men den brokiga och fredliga proteströrelsen – mestadels urban medelklass – har vridit det verbala vapnet ur händerna på honom genom att ge ordet en ny innebörd. Nu har även çapulcu gjorts om till ett engelskt verb. Chapul betyder att protestera på ett fredlig, humoristiskt och kreativt sätt. ”Everyday I am chapulling” står det på t-tröjor som säljs på Taksimtorget.

Kanske detta blir ett svenskt verb så småningom? Att göra en fredlig och humoristiskt protest kan kanske kallas chapulera.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren