Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Hur många utomstående vet något om vilka effekter amerilkanska drönarattackerna har på vanliga bybor i avlägsna och fattiga trakter i Jemen?

En som vet är den 23-årige jemenitiske frilansjournalisten och kommentatorn Farea al-Muslimi. En av dessa drönarattacker riktades mot hans egen fattiga hemby, Wessab, som ligger nio timmars bilresa från huvudstaden Sana’a.

Farea al-Muslimi, som har hunnit etablera sig som debattör och kommentator i bland annat arabiska satellitkanaler, hade redan för drönarattacken mot sin egen hemby blivit inbjuden att tala på en hearing inför den amerikanska senaten om effekten av drönarattackerna i Jemen. Bara sex dagar efter attacken mot Wessab stod han inför senatorerna, iförd lånad slips.

Jag har själv lärt känna Farea al-Muslimi i samband med ett en debatt på Yemeni Salon i Stockholm som jag modererade förra året (ett arrangemang på Svenska Institutet). Att denne jemenitiske debattör har framtiden för sig förstod säkert alla som hörde honom då.

Farae al-Muslim har gjort en imponerande klassresa. Hans egen far är en av dessa fattiga bönder i Wessab, som sällan får ihop mer än 1500 kr i månaden.

Farea al-Muslimi har tolv syskon kvar i livet, men sju har avlidit. Han fick som ung skolelev ett stipendium av US State Department för att studera på ett amerikanskt college i Jemen. Det öppnade hans ögon för nya världar. Senare fick han genom ett nytt stipendium chans att läsa på high school i USA ett år och bo hos en amerikansk familj i Kalifornien, något han beskriver som ett av de bästa åren i hans liv.

Farea al-Muslimi talar inför Yemeni Salon i Stockholm i oktober 2012. Foto: Privat.

Medan han föreberedde sitt vittnesmål inför USA:s senat nåddes han av beskedet om drönarattacken mot hans hemby. Han fick sms från bybor som ställde frågor han inte kunde besvara: Varför utsätter USA människor i byn för dessa fasansfulla drönarattacker? Varför försöker USA döda en person med en missil när alla vet var denna person finns och när han lätt hade kunnat gripas?

Inför senaten sade Farea al-Muslimi:

”Min by är vacker, men väldigt fattig och den ligger i en avlägsen del av Jemen. Förr i tiden visste de flesta i Wessab väldigt lite om USA. Mina berättelser om mina erfarenheter av USA, mina amerikanska vänner och de amerikanska värderingar som jag själv upplevt hjälpte bybor jag mötte att bättre förstå det Amerika som jag själv känner och älskar. Men när de nu tänker på USA tänker de på den terror de utsatts för av drönaren som hovrat över deras huvuden, redo att avfyra sina missiler när som helst.”

”I stället för att få en förstahandserfarenhet av USA genom en skola eller ett sjukhus har de flesta människor i Wessab fått sin första erfarenhet av USA genom den skräck som en drönarattack innebär. Det radikalerna har misslyckats med  i åratal i min hemby lyckades drönarattacken åstadkomma på ett ögonblick: där finns nu en djup vrede och växande hat mot USA”.

The Independent har hela utskriften av Farea al-Muslimis vittnesmål  inför senaten här.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar