Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Fem års fängelse för förolämpning av emiren Sabah Al Ahmad Al Sabah. Det blev resultatet av en process mot en tidigare parlamentariker i Kuwait, Musallam al-Barak. Straffet följer ett mönster som känns igen från andra monarkier på Arabiska halvön, GGC-länderna i Gulfstaternas samarbetsråd.

Domstolen fann Barak skyldig sedan han i ett tal på en demonstration i oktober 2010 ska ha riktat sig mot emiren Sabah och sagt att ”Ers höghet, vi tänker inte låta er styra på ett autokratiskt sätt”, skriver Human Rights Watch.

Redan tidigare i vår har kuwaitiska oppositionella dömts till fängelse för några rader de skrivit på twitter.

I grannlandet Qatar dömdes i december en ung poet, Mohammmed al-Ajami, till livstids fängelse i en hemlig rättegång för förolämpning av emiren och för påstådd uppvigling i syfte att vilja störta systemet. Anledningen var en dikt han läst upp inför ett slutet sällskap i Kairo 2010.

Ajamis advokat, som jag har talat med, fick  inte ens närvara på första rättegången. Advokaten och hans klient överklagade. En appellationsdomstol sänkte domen till femton års fängelse i febrauri. Men domen är ändå rättsvidrig, säger advokaten, Najib Nuami.

Men tendensen är att de styrande monarkierna på Arabiska halvön vill tysta kritiker genom drakoniska straff mot förolämpning.

I Bahrain, där ett folkligt uppror slogs ned i mars 2011, vill regeringen införa femårigt straff för förolämpning av kungen Hamad bin Isa Al Khalifah, flaggan eller andra nationella symboler. Straffskärpningen kommer att vara på plats innan Bahrain den 21 april ska stå värd för Grand Prix-tävlingar. För de styrande är Grand Prix, som ställdes in efter det krossade upproret 2011, ett sätt att visa stabilitet. Men nu är läget så laddat, efter en explosion i finanskvarteren och nya protester, att USA:s ambassad varnar för att det kan bli fortsatta demonstrationer och våldsamma sammandrabbningar inför Formel 1-tävlingarna.

GCC-länderna, liksom i Jordanien, söker också komma åt nätaktivister genom att införa hårdare straffsatser för  det som skrivs på bloggar med mera.

I Kuwait är tiotals personer åtalade för förtalsbrott. De drabbade är politiker, nätaktivister, journalister och politiker i oppositionen. Human Rights Watch kräver att åtalen läggs ned och att ytterligare tio personer som redan dömts i liknande mål blir frigivna.

De hårdare tagen mot oppositionella i Kuwait följer på de protester mot de styrande som bröt ut förra året. I dessa protester var den kuwaitiska grenen av Muslimska brödraskapet, Hadas, landets bäst organiserade opposition, en drivande kraft.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar